|  |        

Beveilig extra je paswoord met tweestapsverificatie !

Vanaf 1 oktober start in ons land de jaarlijkse sensibiliseringscampagne van het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition. Het thema dit keer: ‘Wachtwoorden zijn niet meer van deze tijd. Maak gebruik van tweestapsverificatie’.


De meeste internetgebruikers beseffen dat een kort en eenvoudig wachtwoord niet veilig is, maar toch merken we dat zwakke wachtwoorden nog steeds gebruikt worden. Hoe korter en eenvoudiger een wachtwoord, hoe sneller het gekraakt kan worden. Sterke wachtwoorden gebruiken is absoluut belangrijk, maar ook sterke wachtwoorden kunnen gestolen worden bij datalekken of door virussen. Daarom raadt men aan om er nog een beveiligingslaag boven op te doen: namelijk de tweestapsverificatie (ook wel 2FA of two-factor authentication genoemd). Heb je de tweestapsverificatie ingeschakeld, dan hoef jij je geen zorgen meer te maken. Zelfs met je wachtwoord kunnen cybercriminelen of hackers dan niet je account binnenkomen.

Wat is tweestapsverficatie ?

Tweestapsverificatie is een tweede laag beveiliging voor online accounts. Denk bijvoorbeeld aan je Apple ID, Facebook-account of Google-account. Dat betekent dat je na het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, je op een tweede manier moet bevestigen dat jij bent wie je beweert te zijn.

Hoe werkt een tweestapsverificatie ?

Er zijn verschillende vormen van tweestapsverificatie die verschillen in veiligheid en eenvoud. De bekendste optie is het ontvangen van een code via sms. Dat is tevens de minst veilige methode. Sms’jes zijn in theorie namelijk relatief makkelijk te onderscheppen. Voor de meeste mensen is tweestapsverificatie via sms echter voldoende en veel beter dan helemaal geen tweestapsverificatie.

Tweestapsverificatie via een app is veiliger, omdat dit enkel werkt via jouw smartphone waar de app op  geïnstalleerd is. Deze app maakt constant nieuwe codes aan, die je invult in plaats van een sms code. Sommige apps bieden ook de mogelijkheid om je identiteit te bevestigen via een prompt. Je hoeft dan enkel op een knop te drukken.

Het vervelende aan de tweestapsverificatie via een app instellen, is dat je het voor elke account moet doen. Dat kost tijd, maar is de moeite waard. In elke applicatie moet je in de instellingen duiken om de tweestapsverificatie in te schakelen. Dat kan even zoeken zijn .

Als je ‘tweestapsverificatie installeren’ opzoekt via Google bijvoorbeeld vind je verschillende pagina’s hoe je deze beveiliging kan installeren. Volg ook gans de maand oktober de sensibiliseringscampagne van het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition.

Cyberverzekering bovenop preventie

Het sluitstuk van cyberpreventie – zeker voor bedrijven – is een cyberverzekering. Wanneer een cyberaanval gebeurt, zitten de meesten met de handen in de haren. Wanneer je een cyberverzekering afgesloten hebt, nemen specialisten het initiatief in handen om acties te ondernemen en bijkomende schade te vermijden. Uiteraard vergoedt de cyberverzekering ook de geleden schade.

Wil je meer weten over de verschillende waarborgen van  cyberverzekering, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen. 

  • Aangemaakt op .
  • Laatste update op .

R. Van Buggenhoudt & Zonen

R. Van Buggenhoudt & Zonen N.V.
Houba de Strooperlaan, 74 | 1020 Brussel
Terhulpsesteenweg, 150 | 1170 Brussel
FSMA nr 13154 A
KBO 0450.578.856

Contact
Tel: 02/478 49 30
info@vanbuggenhoudt.be
Ma. tot Do. 08:30 – 12:30 / 13:30 - 17:00
Vrijdag 08:30 – 12:30 / 13:30 - 16:30

|  |

Copyright © 2014 Van Buggenhoudt & Fils - Webconcept by Nextmove